Onze leerlingen gaan in april naar Oeganda
Waar 2017 in het teken stond van mondiale bewustwording onder Helmonders en het betrekken van medescholieren, staat bij de OMO Scholengroep Helmond nu alles in het teken van de derde fase van het ambitieuze onderwijsspeerpunt Internationalisering: het uitvoeren van projecten in ontwikkelingslanden. Een uniek project!
image

Projecten Ghana, Oeganda en Nicaragua
De projecten van deze lente zijn uiteenlopend. In Ghana gaat een delegatie van het Vakcollege helpen bij het bouwen van toiletblokken en waterputten. Leerlingen van de Knip en het Carolus gaan in Oeganda het primaire en middelbare onderwijs bestuderen en helpen bij de bouw en inrichting van lokalen. Leerlingen van de Praktijkschool vergroten in behapbare stappen hun wereld. Ze gaan onder meer naar het Wereldpaviljoen Venlo, waar ze alles leren over Nicaragua en op een hele innovatieve manier een reis ernaartoe kunnen beleven. Na afloop van alle projecten is er een expositie over de ervaringen van de jongeren.

Lees dit leuke artikel in het ED: Helmondse leerlingen helpen in derde wereld

Een hart voor ontwikkelinghulp
Namens de scholengroep is Wendy de Jong projectleider Internationalisering. “Er vinden op de diverse scholen al veel uitwisselingen en reizen plaats, maar nu doen we specifiek een beroep op leerlingen met een hart voor ontwikkelingshulp. De leerlingen zijn niet lukraak gekozen; er zijn sollicitatiegesprekken en presentaties aan vooraf gegaan. We zijn gegaan voor ondernemende leerlingen met een goede visie.” De Jong ging eerder in gesprek met de afdeling Internationale Betrekkingen van de gemeente Helmond en met Stichting HelMondiaal. De scholen zijn erna als ambassadeurs gekoppeld aan Helmondse stichtingen. “Het gaat nu echt beginnen. We gaan kansarme mensen helpen, maar zeker ook de jonge levens van onze leerlingen verrijken. Willen zij succesvolle wereldburgers zijn, dan dienen ze ook in staat te zijn de wereld te bekijken door de ogen van de ander. In Helmond bereiden we ze voor op deze kosmopolitische samenleving.”