Skip to content

De ambassadeur van Oeganda op bezoek

Bij binnenkomst stonden mevrouw Promper en onze leerlingen Jesse en Nina al klaar om mevrouw Blaak en Hermine van Asten (Stichting Obumu Nederland-Uganda) welkom te heten. Beneden in de hal keek het gezelschap onder meer naar een vitrine met voorwerpen uit Oeganda en naar de fotowand vol kleurrijke beelden van de Oegandese bevolking.

Grijp kansen
Boven waren leerlingen Sofie, Claire, Isabelle en Fleur al met rector Hans Schapenk in gesprek over de reis in april: Isabelle en Fleur maken deel uit van de delegatie die naar Oeganda gaat. Ook de ambassadrice was erg geïnteresseerd in het project. “Ik zeg altijd: grijp iedere kans met beide handen aan. Zeker als je de mogelijkheid krijgt om een ander deel van de wereld te zien, om te kijken hoe de andere helft van de wereld leeft. Ervaar andere culturen: het verrijkt je ontzettend als mens. Het geeft je veel inzicht in hoe bevoorrecht we in Nederland zijn, hoe goed we het hier hebben. Je perceptie verandert! Ga op reis, geniet ervan, stel je open. En leer je talen! Het opent altijd deuren.”

Ontzettend veel leren
De leerlingen knikten: niet voor niets gaven ze zich op voor dit project. Aan betrokkenheid geen gebrek. “Als ik iets kan betekenen, zet ik me graag in”, zei de jongste van het stel, Jesse. Nina: “Het is inderdaad erg mooi om iets te doen voor een ander. Inmiddels weten we al behoorlijk veel van Oeganda.” “Een unieke en prachtige ervaring”, zeiden Sofie en Claire bijna in koor, en ook de reizigers in het gezelschap bevestigden die woorden. Isabelle: “Ontwikkelingssamenwerking is voor ons een uitgelezen kans. We kunnen hier ontzettend veel van leren.”

Ontwikkelingshulp
Leerlingen van de Knip en het Carolus gaan in Oeganda het primaire en middelbare onderwijs bestuderen en helpen bij de bouw en inrichting van lokalen. Met diverse activiteiten haalde het Dr.-Knippenbergcollege al € 1970,- euro op en dankzij goed werk van van Fleur kwam daar deze week nog € 250,- bij. Er is nog een netwerkbijeenkomst bij Carnavalsvereniging Oranjebuurt, waar mogelijk ook weer iets goeds uitkomt. En dan zijn er nog de middelen waarmee we de bevolking daar kunnen helpen, zoals balpennen en schriften. Al met al veel goed werk voor de mensen die we in april gaan bezoeken.

Een prachtig land
Ambassadeur Blaak-Sow: “Jullie zullen je ogen uitkijken straks. Het is een prachtig land. Niet voor niets komt het toerisme goed op gang, nu het land al jaren heel erg veilig is. Toerisme is goed voor de werkgelegenheid onder jongeren; de helft van de bevolking is jonger dan 21 jaar. Zelf kom ik er ook ontzettend graag. Ik woon nu voor mijn werk in Brussel, maar heb al jaren nog maar één nationaliteit: de Oegandese. Dat geeft aan hoe ik me er thuis voel. In Europa mis ik het warme klimaat, de gastvrije mensen, de natuur, de prachtige sterrenhemel, de rust, de solidariteit van de mensen onder elkaar. Jullie zullen het allemaal gaan ontdekken. En ik kan alleen maar hopen dat in de toekomst meer leerlingen de reis kunnen maken.”

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.