Skip to content

De kansklas mavo/vmbo-k

Het Dr.-Knippenbergcollege en het Vakcollege Helmond kennen een gezamenlijk initiatief: de kansklas mavo/vmbo-kader. In deze klas zitten leerlingen die na groep 8 zeker een vmbo-kader niveau hebben, maar mogelijk ook mavo aankunnen. Het is een groot voordeel dat de scholen binnen OMO Scholengroep Helmond veel samenwerken; de verbinding tussen vmbo en mavo kon vrij eenvoudig gemaakt worden. Brugklassers profiteren ervan. Een gesprek met leerlingen Floor en Dina en de toenmalige mavo-afdelingsleider Jule Frantzen (artikel is van 2019, inmiddels is Bo Gertsen afdelingsleider van de mavo).

Let op: vanaf schooljaar 2022-2023 bieden we deze kansklas niet meer aan. In overleg met alle middelbare scholen in Helmond gaat deze kansklas in de brugklas naar Vakcollege Helmond. Na een eerste jaar volgt het best passende vervolg: in de tweede op het Vakcollege (veel praktijk!) of in de tweede op een mavo-opleiding elders (als meer theorie beter past).

Hun eerste leerjaar op het middelbare onderwijs zit er bijna op en dan is het toch wel even spannend voor de dames. Wordt het na de zomer mavo 2 op het Dr.-Knippenbergcollege, of de tweede klas van het vmbo-k op het Vakcollege Helmond? “We worden na de toetsweek gebeld”, zegt Floor (links op de foto). “Op dat moment krijgen we te horen hoe het vervolg van onze opleiding eruit ziet. Een beetje net als de telefoongesprekken die examenkandidaten krijgen na de eindexamens. Maar voor de meeste leerlingen is het al wel duidelijk in welke klas ze volgend jaar zitten.” Jule lacht. “Het verschil is dat die leerlingen dan te weten komen of ze zijn geslaagd of op moeten voor een herkansing. Bij jullie kan het gesprek nooit teleurstellend zijn, want we kijken goed naar wat bij jou het best past. Ben je iemand die graag in de boeken duikt, of werk je liever veel met je handen? Naar dat soort dingen kijken we. Hoe zijn de cijfers? Waar wordt iemand gelukkig van? Zodat jij als leerling in leerjaar 2 precies op de goede plek zit. Door het jaar heen zijn er al verschillende gesprekken met ouders en leerlingen hierover gevoerd. Daardoor zal het voor niemand een verrassing zijn in welke klas het kind volgend jaar komt te zitten. Een enkeling kan nog beide kanten op.”

Een jaar lang proeven
Er waren al schakelklassen tussen bijna alle verschillende niveaus; deze ontbrak nog. Jule: “We wilden er erg graag mee beginnen, omdat je altijd wel leerlingen hebt waarvan we samen nog twijfelen wat het beste past. Die onzekerheid kan liggen bij ouders, basisscholen of later bij ons. Nu is er de mogelijkheid om een schooljaar lang te proeven van verschillende werelden. Dat we bij dezelfde scholengroep horen, schept veel kansen. De meeste lesuren vinden op de Knip plaats, maar voor onder meer techniek, zorg & welzijn en economie & ondernemen fietsen de kinderen naar het Vakcollege. Dat vonden we belangrijk. Stel dat er gekozen wordt voor het vmbo, dan is de locatie niet meer onbekend in jaar 2.”

Veel projecten, of liever in de boeken?
Er zitten 22 leerlingen in de kansklas. Dat waren er 23, maar van één leerling kon al in een vroeg stadium worden bepaald wat passend was. Jule: “Normaliter maken leerlingen natuurlijk gewoon het jaar vol, maar maatwerk blijft altijd mogelijk.” Voor Dina is het echt nog even spannend tot het einde. “De keuze is afhankelijk van mijn resultaten in de toetsweek. Ik moet wel bekennen dat het werken in de praktijk mij beter past. Op het Vakcollege ben ik op de verbouwde afdeling van Economie & Ondernemen geweest. Dat vond ik erg leuk, die vakken interesseren mij het meest. Maar op het Dr.-Knippenbergcollege zou ik kunnen kiezen voor de Sportklas, en dat lijkt me ook wel leuk. Kortom, het is nog even afwachten.” Floor knikt. “Het Vakcollege is heel dichtbij, we zijn er al veel geweest. Maar voor mij is eigenlijk al wel duidelijk dat ik naar de mavo op het Dr.-Knippenbergcollege ga. Ik vind het fijn dat deze kansklas bestaat. Je hebt dan een betere aansluiting op wat bij jou past. Als ik meteen was begonnen op het vmbo, was doorstroming naar de mavo net wat lastiger geweest.”

Straks geen twijfel meer
De klas was leuk en het jaar vloog voorbij, merken ze allebei op. Nu nog wat toetsen en een telefoongesprekje. Wat de uitkomst ook gaat worden voor Dina en Floor, na de zomer is er geen twijfel meer. Of het nou mavo of vmbo wordt, de keuze is een gefundeerde. De kansklas is een geslaagd experiment.

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.