Skip to content

Domeinonderwijs: de eerste week

De eerste schoolweek van dit jaar zit er bijna op en dat betekent dat ook het nieuwe Domeinonderwijs van start is gegaan. En het bruist in het mooi aangeklede Domeinpaviljoen, zoveel is duidelijk als je mentor Wendy de Jong en de leerlingen spreekt. Enthousiasme, dynamiek, betrokkenheid bij elkaar, met plezier naar school: er is iets moois ontstaan binnen onze scholengroep.

Kippenvel
“Je mag best weten dat ik deze week een aantal keer kippenvel heb gehad”, vertelt Wendy. “Deze 24 brugklassers waren bijna zonder uitzondering onbekenden voor elkaar toen ze hier een week begonnen. Ze komen van allemaal verschillende basisscholen. Daarvan is na vier schooldagen helemaal niets terug te zien. Ze zijn echt al een leuke groep samen, begaan met elkaar. Ook de wisselwerking met de docenten van drie verschillende scholen is leuk. En we hebben zelfs al een gastles gehad; Marijke Hüsken kwam een hele ochtend vertellen over een alternatieve agenda, het Leefboek. De kinderen stralen, zijn in hun element. Ze kunnen zijn wie ze zijn.”

Een mierenkolonie
Roef (12) komt wat vragen en wordt door zijn mentor aangespoord om iets te vertellen over zijn initiatief, een mierenkolonie in de klas. “Thuis ben ik ook altijd bezig met het grootbrengen van een mierenkolonie. Dat begint in een reageerbuisje met een vochtig watje, en al gauw krijgen ze een groter onderkomen. Ik vertelde onze leraar van Mens en Maatschappij erover en nu gaan we in de klas ook een kolonie beginnen. Heel leerzaam, want we kunnen samen onderzoeken welke mierensoort het beste werkt in ons paviljoen. En we leren alles over hun leefwijze.”

Samenwerken
Klasgenoten van Roef sluiten aan bij het gesprek. Hoe is de eerste week bevallen? “Creatief bezig zijn is veel leuker dan normale lessen waarin iedereen naar de docent luistert”, vertelt Dores. “Wij hebben echt bewust gekozen voor Domeinonderwijs. In andere landen zijn ze echt verder als het gaat om de ontwikkeling van het onderwijs.” Bram: “We hebben ook bijna geen boeken. Wel een iPad. Maar veel vaker zijn we in projecten aan het samenwerken. Bij Wiskunde rekenden we uit hoeveel boodschappen we kunnen kopen bij een bepaald budget, we zijn vervolgens naar de Aldi gegaan. Later hebben we bij Spaans met elkaar tapas gemaakt en geeltjes op meubels geplakt. Hoe heten ze in het Spaans?” Lynn: “Ik vind het ontwerp voor de toekomst ook een leuk project. We maken een duurzaam ontwerp bij leerlab Mens en Natuur. Daarin zit onder meer biologie en natuurkunde.” My: “We werken vooral heel veel samen in projecten. Dat is het belangrijkste. We hebben een leuke klas, iedereen is aardig en er zijn geen groepjes.”

De school is natuurlijk groter dan het Domeinpaviljoen. “We zitten echt niet de hele dag bij elkaar”, zegt Quinten. “Op de basisschool zag je in de pauze de klassen echt bij elkaar zitten, hier gaat iedereen met elkaar om. Dat is wel leuk om te zien.” Bram moet lachen. “We hebben zelfs al tussen vijfde- en zesdeklassers gestaan bij het tafelvoetbalspel. Ik wil ook meedoen met de Knipjumpers. Daar kom je ook veel oudere kinderen tegen. Volgens mij wordt dit echt een heel leuk schooljaar.”

Info

Delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.