Skip to content

Een bezoek aan Auschwitz

In de maatwerkweek, eind november, maakten veertig leerlingen uit mavo 3 en 4 een hele bijzondere reis. Het vliegtuig bracht hen naar Krakau voor een driedaagse reis met een indrukwekkend bezoek aan Auschwitz. Twee weken later spookt het bezoek nog dagelijks door de hoofden. In gesprek met leerlingen tijdens de les geschiedenis van docent Peter Brandts.

Zonder geschiedenis geen toekomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er mensen vermoord om wie ze waren. Wij zijn samen verantwoordelijk voor nu en de toekomst, waarin we een wereld willen waarin je mag zijn wie je bent. Dat hebben onze leerlingen en de begeleidende docenten met elkaar afgesproken na het bezoek aan Auschwitz, waarbij ze meer te weten kwamen over de onmenselijke geschiedenis en het lot van de Holocaustslachtoffers. Meneer Brandts: “We stonden hand in hand in een kring na te praten over wat het bezoek met ons deed en we hebben steentjes neergelegd als eerbetoon, naar Joods gebruik. Het is zo ontzettend belangrijk om te weten dat je jezelf kunt zijn, dat we elkaar waarderen. Waar het toe kan leiden als we onverdraagzaam zijn. Iedereen zou eens een bezoek moeten brengen aan een concentratiekamp. Het heeft een enorme impact op ons gehad. We gaan de reis nooit vergeten.”

Een hechte groep
“Denk niet dat we alleen maar somber zijn geweest hoor”, vertelt Lucas. “We hebben ontzettend veel gelachen tijdens de reis. Dat begon al in het vliegtuig, maar ook bij de fietstocht door Krakau, bij het eten en tijdens de avonden.” “De groep werd steeds hechter”, haakt Semanur in. “Je praat ineens met leerlingen die je in Helmond nauwelijks spreekt. Het was echt een hele gezellige reis. Ik was nog nooit zo ver van huis geweest in mijn eentje en sommigen van ons hadden nog nooit gevlogen. Niet alleen door Auschwitz was het een indrukwekkende trip.”

Bijzonder bezoek op school
De reis maakt deel uit van een project dat deze maanden draaide op school. Indrukwekkend was daarbij ook het bezoek van Erwin Brugmans, die het persoonlijke verhaal van zijn moeder deelde, een Auschwitz overlevende. Wouter: “Hij sprak daarbij in de ik-vorm. Dat zorgde ervoor dat het nog persoonlijker werd. Hij had allemaal voorwerpen meegenomen en vertelde wat zijn moeder allemaal mee had gemaakt. Zo was ze slachtoffer geweest van experimenten van dokter Mengele.”

Indrukwekkende plekken
Gracjan is afkomstig uit Polen. “Voor mij was het bijzonder om in mijn vaderland zo’n bijzondere plek te bezoeken. Dat op je eigen grondgebied zoiets vreselijks heeft plaatsgevonden, dat maakt veel indruk.” Gevraagd naar de plekken die ze het meest zijn bijgebleven, worden onder andere kamp II (Auschwitz-Birkenau), de gaskamers en de spoorweg genoemd. “Voor mij was dat de beroemde poort”, vertelt Gracjan. “Die met de woorden ‘Arbeit macht frei’. Ongelofelijk hoe ze er destijds alles aan deden om mensen na hun lange reis te laten denken dat het fijn zou zijn in hun nieuwe omgeving. Een nieuw leven zou beginnen, maar eerst moesten ze even douchen. En dan werden ze zo de gaskamer in gedreven.” Chahid: “Je ziet op televisie wel eens een kamp of je leest erover. Vanaf nu heb je daar andere gedachtes bij, omdat je er zelf bent geweest.”

Impact
“Als ik eraan terugdenk en erover praat, word ik weer bijna emotioneel”, besluit meneer Brandts. Voor hem is het project meer dan geslaagd. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om er samen bij stil te staan, bij wat er destijds is gebeurd. Het draagt bij aan burgerschapsvorming als we deze periode uit geschiedenis wezenlijk maken, concreet en tastbaar maken. Daar rondlopen heeft zoveel meer impact dan een film, foto’s of een zoekopdracht op internet. Wij zien in onze samenleving dat de intolerantie helaas aan het toenemen is. Dit onderwerp wordt weer steeds actueler. Daar moeten we leerlingen in meenemen. Ik hoor ze zeggen dat ze voortaan anders kijken naar dingen die hiermee te maken hebben. Het zaadje is geplant en dan hebben wij onze doelen bereikt. Alle lichten staan op groen om deze reis de komende jaren opnieuw aan te bieden.”

 

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.