Het zit er bijna op, het eerste jaar van onze nieuwe onderwijsvorm Domeinonderwijs. Ander onderwijs, schreven we vooraf. Het onderwijs van de toekomst, met leerlabs als multidisciplinaire leerdomeinen en ateliers waarin ervaringen centraal staan. De afgelopen maanden hebben de leerlingen enkele malen verteld hoe het met ze ging. Lees bijvoorbeeld dit artikel nog eens terug of deze, of (nog leuker!) bekijk deze video van de klas. Het enthousiasme spat er vanaf! Vandaag komen docenten aan het woord. Zijn zij ook tevreden?
Buiten kaders
“Ik vind het echt indrukwekkend om te zien wat deze vorm van onderwijs oplevert”, vertelt Niels Jochems, van het Leerlab Mens & Maatschappij. “Leerlingen durven zelf op ontdekking te gaan en durven buiten kaders te denken. Dit zie je terug in hoe leerlingen met opdrachten omgaan.” Docente Remy Raaijmakers, van Atelier Ontwerpen, is het daar roerend mee eens. “Fijn is ook de tijd en ruimte die deze leerlingen krijgen. Dit zorgt voor meer verdieping. Er heerst een fijne en veilige sfeer in de groep, leerlingen durven zich te laten zien. Ze komen daardoor ook sneller tot creatieve oplossingen.” De wereld verandert en in iedere beroepsgroep is er roep om innovatie. Dan moet je ook kijken naar het vaste stramien in het onderwijs. Tom Berkers van Leerlab Mens & Natuur is het daar helemaal eens. “Bij Domeinonderwijs doen we weinig in de klassikale setting. En we laten leerlingen vrij: ga maar aan de slag. Ontwikkel je onderzoekende houding, op je eigen tempo. Het is mooi om zo gericht te kunnen werken. Typisch bij Domeinonderwijs is ook het vakoverstijgende karakter. Dat is in mijn ogen echt de toekomst.”
Kinderen zitten lekker in hun vel
Het meest trots op het afgelopen jaar, is ongetwijfeld Wendy de Jong, de coördinator van Domeinonderwijs en de mentor van de eerste klas. “Als ik kijk naar het welbevinden van de leerlingen en hoe ze gegroeid zijn, dan ben ik enorm blij. Wat doen we het samen goed! Ik kijk dan ook naar hoe wij als team gegroeid zijn en naar hoe tevreden we zijn met de resultaten van de onderzoeken. Megatrots ben ik. De brugklassers zitten lekker in hun vel en dan volgt de rest vanzelf. Sociaal-emotioneel zie je ze dan sprongen maken en het aangaan van uitdagingen gaat dan ook steeds gemakkelijker. Die ruimte krijgen de kinderen. Heel waardevol om dat nu terug zien. Ik hoor van de klas terug hoe fijn ze het vinden dat ze zelf voortdurend keuzes mogen maken. Hoe mooi het is om te kiezen en mee te denken over het onderwijs. Dat komt ook terug uit de onderzoeken en ook dat vind ik een prachtig resultaat.”
Ontwikkelingen zorgvuldig monitoren
Domeinonderwijs is een cocreatie: de ontwikkeling wordt gerealiseerd door onderwijscollega’s van drie middelbare scholen van OMO Scholengroep Helmond. De docenten staan in hun reguliere uren op het Dr.-Knippenbergcollege, het Carolus Borromeus College en het Vakcollege Helmond. Maar we ontwikkelen ook met derden! We schreven eerder over de onderzoeken die er plaatsvinden vanuit TU/e en Fontys: de proeftuin Domeinonderwijs wordt zo voorzien van een stevig fundament. Wendy de Jong: “We benadrukken graag dat we onze onderwijsinnovatie zorgvuldig onderzoeken en ook bewijslast verzamelen, zodat wij door kunnen ontwikkelen en anderen van ons kunnen leren. Denk dan aan interviews, lesobservaties en enquêtes. Het wiel hoeft zo niet overal opnieuw uitgevonden te worden. Op deze manier zorgen we samen voor een optimaal leerrendement en welbevinden van de doelgroep.”
Mooie vooruitzichten
De leerlingen zijn na een jaar hard werken nu toe aan de zomervakantie; daarna starten ze in het tweede brugklasjaar binnen het Domeinpaviljoen. Het succes is ondertussen niet onopgemerkt gebleven: er starten in augustus ook twee nieuwe Domeinklassen. OMO Scholengroep Helmond is klaar voor deze groei: een nieuwe lichting docenten staat te trappelen om te ontdekken wat Domeinonderwijs zo mooi maakt. En er is nog een mooi vooruitzicht: voor de nieuwbouw op Campus De Braak (oplevering in 2021) kijken we natuurlijk voortdurend naar wat we leren van onze jongste vorm van onderwijs.