Skip to content

Leerlingen Knip winnen award op robotwedstrijd in Californië

Van 3 t/m 12 maart waren acht leerlingen actief in Californië: van havo 4 Tony Zhou, Lukas Berkers, Max Jeurgens en Wim Bron en van vwo 5 Minke Hillman, Lynn Luderer, Daan Jeurgens en Wouter Schouten. Wie actief is op sociale media of het Eindhovens Dagblad leest, kan dit niet zijn ontgaan. Met een zelfgebouwde robot werd meegedaan aan de FIRST Robotics Competition in Del Mar, net ten noorden van San Diego. We maakten deel uit van het team Force Fusion, met studenten van Fontys Hogescholen.

De reis
Het eerste deel van de trip vond plaats in Los Angeles. We hebben Hollywood Boulevard bezocht op de dag dat daar de Oscars werden uitgereikt, we hebben pretpark Universal Studios bezocht, we hebben rondgereden in rijke stadsdelen als Beverly Hills en we hebben een NBA-wedstrijd bezocht (basketbal). Hoogtepunt was een tien kilometer lange wandeling door de heuvels van Hollywood, tot vlak achter de beroemde witte letters. De zon brandde in de nek.

Via het strand van Santa Monica reden we door naar San Diego. Daar hadden we op woensdag een bedrijfsbezoek aan een dochter van ASML, Cymer. We mochten zelfs in de cleanroom komen om te kijken naar de EUV-lichtbron voor de fabricatie van chips. De rest van de dag hebben onze eigen teams software, electrical en mechanical hun kennis met de groep gedeeld. De robot werd uit zijn flightcase gehaald en op donderdag konden we ermee oefenen op het imposante wedstrijdveld. Hij kwam die dag ook door de zeer kritische keuring: al een hele overwinning voor een debuterend team. Al vanaf de eerste minuut werd duidelijk hoe geweldig de sfeer in het stadion was. Winnen stond niet centraal; het gaat bij FIRST om ontmoeten, inspireren en kennis delen. Teams helpen elkaar voortdurend en iedereen is aardig.

En toen volgden op vrijdag en zaterdag de wedstrijden. De robot reed rond in een levend computerspel, waarin kubussen werden opgetild en verzameld en er binnen een alliantie een strategisch spel moest worden gespeeld. We hebben acht kwalificatiewedstrijden mogen spelen. Er werd fantastisch gepresteerd, zeker als je kijkt hoeveel andere teams kunnen investeren en met hoeveel ervaring sommigen daar rondlopen. De finaleseries werden helaas niet gehaald. Toch werd er uiteindelijk een prijs mee naar huis genomen: de Rookie Inspiration Award. Dit is een award voor het debuterende team dat anderen het meest heeft geïnspireerd om met technologie bezig te zijn. Misschien wonnen we hem wel omdat we voortdurend erg goed aanwezig waren: we hielpen andere teams, hebben veel met ze gesproken en bepaalden op de tribunes drie dagen lang de sfeer.

Ontwikkelen op diverse niveaus
Het was geweldig. Onze leerlingen hebben ervan genoten. Ze hebben leren samenwerken, doorzetten, omgaan met teleurstellingen, plannen en communiceren. Ze hebben voortdurend in het Engels gecommuniceerd, ook binnen het eigen team. Presteren onder druk van tijd, team en publiek ging ze goed af. Qua kennis hebben ze zich verdiept in hbo-niveau software writing, mechanical engineering of electrical engineering. Ook hebben ze ervaren hoe gaaf het is als je met mensen van verschillende leeftijden werkt, die samen dezelfde passie delen.

Hoe nu verder?
Het is de bedoeling dat we doorgaan met het inspireren van jonge mensen voor technologie. Zo is er het plan om met de robot vele basisscholen te gaan bezoeken en kunnen we kijken hoe we het project breder kunnen trekken: wat kunnen leerlingen van het Vakcollege in het voortraject betekenen, hoe kunnen we de samenleving erbij betrekken? We kunnen als school laten zien hoe we bezig zijn met deze fascinerende wereld. En wie weet komt er in de toekomst een nieuwe deelname van onze school aan deze mooie FIRST Robotics Competition. Eerst maar eens bijkomen van dit eerste avontuur.

We maakten vijf video’s in Los Angeles en San Diego; bekijk ze hier. En hier is de compilatie!

Sabrina van Driel
Gerard Bosmans
Franco van Gastel
Perry Vermeulen

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.