Skip to content

Leerlingen naar San Diego: dit moet hun robot kunnen

Acht leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege gaan in maart met mechatronica-studenten van Fontys naar San Diego. Ze vormen samen het team Force Fusion, dat deelneemt aan de FIRST Robotics Competition (FRC). Groepen uit de hele wereld gaan de strijd aan met robots die de komende weken worden bedacht en gebouwd. Op 6 januari werd bekend wat de robot allemaal moet kunnen; de officiële aftrap van de bouwperiode.

De grote bekendmaking
De leden van Force Fusion brachten het eerste weekend van 2018 met elkaar door bij het bedrijf Nidec in Sliedrecht. Vol verwachting werd uitgekeken naar de grote bekendmaking, die vanuit de staat New Hampshire werd gepresenteerd. Duizend mensen waren daar live bij aanwezig, inclusief de gouverneur en een senator; FRC is écht een begrip in de wereld van robotics. Scholier Wim Bron: “Ik verwacht dat het iets met old school gaming gaat worden, vanwege het voorfilmpje. En hij moet iets kunnen wegschieten, denk ik. Dat zie je namelijk bijna ieder jaar.” Wim zit in havo 4 van de middelbare school in Helmond. Vier anderen zitten in hetzelfde jaar van de havo, vijf scholieren zitten op 5 vwo.

Kubussen verplaatsen
De hele wereld keek mee om 16:30 uur en exact 34 minuten later sloot de presentator af met het vrijgeven van de code waarmee de handleiding met spelregels beschikbaar kwam. Aantal pagina’s: 135. Het zegt wat over de complexiteit. Het thema is dit jaar inderdaad de 8 bit video games zoals we die in de jaren tachtig speelden. “Een heel erg cool thema”, daar waren Knip-scholieren Minke Hillman en Lynn Luderer het snel over eens. De robot moet straks kubussen kunnen verplaatsen binnen een indrukwekkend speelveld. Er moet samengewerkt worden met andere teams en er moeten strategische keuzes worden gemaakt, om uiteindelijk een toren te beklimmen, een baas te verslaan en de competitie te winnen. Het programmeren gaat nu echt beginnen, maar niet voordat er buiten de kaders wordt nagedacht over slimme manieren om andere teams te verslaan. Het uitdenken van kansen gebeurde al direct in Sliedrecht: aan motivatie geen gebrek.

Geweldige ontwikkeling
Deelnemen hieraan betekent een grote kans voor de leerlingen, waarbij ze zich lang niet alleen ontwikkelen op technologisch gebied. Zoals FRC-oprichter Dean Kamen het mooi stelt: “We gebruiken geen jongeren om robots te ontwikkelen. We gebruiken robots om jongeren te ontwikkelen.”

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.