Skip to content

Leerlingen vwo 2 winnen finale Artcadia

Met hun project ‘Het slimste park’ hebben tien vwo 2-leerlingen van onze school Artcadia 2017/2018 gewonnen. Er waren 365 aanmeldingen, twaalf scholen gingen in het Evoluon de strijd aan om de hoofdprijs: een reis naar Warschau! We zijn erg blij met de prijs. Wat er precies is gedaan, lees je hieronder.

Het Evoluon in Eindhoven liep even voor het middaguur vol met zenuwachtige leerlingen van twaalf scholen die het schopten tot de finale. Om vier uur was onze groep aan de beurt en anderhalf uur later werden de drie prijzen uitgereikt door presentator Ruud Feltkamp, bekend van GTST. Ons winnende project is een oplossing die allerlei functies samenbrengt: een kijk op het park van de toekomst. Hoe kunnen technische functies in een park worden toegepast? Technator Gerard Bosmans: “De leerlingen hebben natuurlijk ingezet op duurzaamheid en afval, maar ook op de sociale cohesie. Het park moet een ontmoetingsplek zijn voor alle leeftijden.” De jury roemde de veelzijdigheid aan ideeën en de concrete uitwerking ervan. Zo maakten ze enkele prototypes, een website en een app. Gert Kroon, directeur van Arcadis in Nederland en juryvoorzitter: “Het Slimme Park was geweldig uitgewerkt met aandacht voor details. Het team gaf een sterke presentatie en de combinatie van alle elementen maakt hen tot de winnaar.” Met het idee sleepten de tien leerlingen de hoofdprijs in de wacht: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar bijzondere locaties en technisch interessante projecten in het Poolse Warschau.

Artcadia
Artcadia is een landelijke kunst- en techniekwedstrijd Artcadia voor tweedeklassers. De wedstrijd heeft als doel te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Leerlingen mochten kiezen uit vier thema’s: milieu en ruimte, gebouwen, water en mobiliteit. Ze werken met klasgenoten aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Aan deze tiende editie van Artcadia deed dit jaar een recordaantal scholen mee, met in totaal maar liefst 364 projecten.

Het Slimme Park
De groep leerlingen heeft het volgende bedacht en gepresenteerd. In de toekomst zal technologie het leven beheersen. Alles wordt makkelijker voor de mens. Het gevaar is dat mensen niet meer met elkaar leven, maar ieder voor zich met zijn technische hulpmiddelen. Mensen komen niet meer samen om in de natuur sociale dingen te doen. Dit kan allemaal wel in Het Slimme Park. Een park met allemaal technische hulpmiddelen om elkaar te ontmoeten bij een podium (theatertje), (honden)speelveldjes of rustruimtes. De plattegrond van het park is verwerkt in een werkende website. Daar zijn ook de technische hulpmiddelen te zien. Ook het actuele weer is opgenomen. Teveel om op te noemen: kijk maar op www.hetslimstepark.com. Het slimme park komt in de slimste wijk van Europa: Brainport Smart District Brandevoort in Helmond. De heer Van de Geest van de Gemeente Helmond was opdrachtgever. Hij was onder de indruk en ziet zeker mogelijkheden.

 

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.