In deze laatste schoolweek kijken we ook terug, en wat liggen er bijzondere maanden achter ons. Corona veranderde het onderwijs compleet en, hoe vervelend ook, de crisis schepte ook kansen. Neem de maatschappelijke stages: er was meer tijd om deze goed in te vullen en er ontstonden hele mooie projecten voor medemensen die wel wat hulp konden gebruiken! Leerlingen gingen op een proactieve wijze om met de mogelijkheden. “Als ze ooit iemand nodig hebben sta ik altijd voor ze klaar.”
Boodschappen
Coördinator Patrick van Lieshout: “Het doel van de maatschappelijke stages is altijd geweest: tijdens je schoolloopbaan participeer je aan de samenleving door een onbetaalde bijdrage te leveren aan de maatschappij. Nou, dat gebeurt op grote schaal, al enige jaren – en dus ook tijdens de coronatijd.” Neem leerling Maud. Door boodschappen te doen voor haar opa en oma, zorgt zij ervoor dat ze geen risico lopen op besmetting. “Ze zijn heel dankbaar en het is leuk om te doen”, zegt Maud. “Sterker nog, ik denk dat ik dit blijf doen. Ook na de coronacrisis.” Meer leerlingen hebben vergelijkbaar werk verricht voor ouderen in onze regio.
Goed werk voor jongeren en ouderen
June gaf hockey-training aan jonge kinderen in Mierlo. “Ik heb beter leren luisteren en mijn probleemoplossend vermogen is groter geworden.” Nelsa hielp met huiswerk bij de naschoolse opvang van een basisschool. “Het belangrijkste was dat de kinderen zich op hun gemak voelden. Ik vond het een leuke ervaring en het liet me ook echt zien of ik het vak later wil doen. Ik wil later namelijk een pedagogische medewerker worden, dus dat ik mocht helpen vond ik echt fijn. Het maakte echt mijn dag als ik elke keer van de opvang kwam. Ik vond het wel jammer dat door corona de laatste week niet doorging, omdat we hadden afgesproken snoepjes uit te delen. Volgende keer beter.” Kevin maakte zijn dertig klokuren juist door met ouderen. “Ik kreeg een goed gevoel van het helpen van de bewoners bij Savant Zorg in Mierlohout. Kletsen, meehelpen, allerlei klusjes doen. Het was leuker dan ik vooraf dacht.” Floor zou gaan helpen bij woon-/zorglocatie Moeraseik, van de Zorgboog, maar dat ging door corona helaas niet door. Gelukkig kon ze haar handjes uit de mouwen steken op de open dag van onze eigen school. Ze schrijft mooie woorden in haar stageverslag. “Voor mijn 25e heb ik zeker vrijwilligerswerk gedaan, want ik wil graag iets goeds doen voor de samenleving zonder dat ik er iets voor terug hoef.”
Leerlingen blijven het vrijwilligerswerk doen
Wat leuk is: na hun maatschappelijke stage blijven veel leerlingen met plezier het werk doen. Neem Laura Sophie. “Ik doe vrijwilligerswerk bij Wijkhuis De Geseldonk. Ik sta bijvoorbeeld achter de bar bij activiteiten. Ik doe dit al sinds 2018. Ik vind het leuk om te doen en mij is verteld dat De Geseldonk echt iets heeft aan mijn inzet.” En Rik Heesmans (foto hier beneden): “Ik heb mijn stage bij het ORO Rijtven in Deurne gedaan. Dit is een opvangcentrum voor mensen met een geestelijke of mentale handicap. Naarmate ik langer hier werkte en veel gesprekken met cliënten heb gehad en veel taken heb gedaan, kreeg ik steeds meer begrip en respect voor de cliënten. Ik vond het heel erg bijzonder om te zien dat je waardering krijgt van de mensen die hier wonen, ze gaan je ook herkennen als je vaker terugkomt. Door deze stage heb ik een paar dingen geleerd. Ik heb geleerd hoe je sociaal om kan gaan met mensen, dus om respectvol te zijn. Dat het goed is dat er dit soort instanties zijn om de gehandicapten ook een leuk leven te geven (petje af naar de mensen die dit altijd doen, want soms ik het echt zwaar werk). Ik heb ook geleerd dat gehandicapten een goed hart hebben en heel aardige en blije mensen zijn. Ik ben zeker nog niet klaar bij de ORO. Als ze ooit iemand nodig hebben sta ik altijd voor ze klaar.”