Skip to content

NK Debateren: de Knip gooit hoge ogen

Het spreektalent van onze school deed afgelopen weekend mee op het NK Debatteren in Utrecht, een wedstrijd speciaal voor verbaal sterke scholieren. Zes van de zeven voorrondes werden gewonnen en ook op het NK bewezen onze scholieren dat ze over veel talent beschikken.

“Ik ben enorm trots”, zegt coördinator Johan Fietelaars enkele dagen na het NK. “We zijn uiteindelijk elfde geworden, je bent uiteindelijk toch heel afhankelijk van een subjectieve jury. In de voorrondes hebben we alleen maar verloren van de latere kampioen, het Mendelcollege in Haarlem. We hebben uiteindelijk bewezen dat we tot de beste ‘debating schools’ van Nederland horen. Maar weet je wat ik het meest bijzonder vind? Als ik terugdenk aan een jaar of drie geleden, en zie welke ontwikkeling onze deelnemers hebben doorgemaakt. Die stappen, daar hebben ze een heel leven lang profijt van.”

Lees ook dit leuke artikel in het Eindhovens Dagblad.

Iedereen kan debatteren leren
Vijftien tot twintig leerlingen gaan iedere week met elkaar in debat op het Dr.-Knippenbergcollege. Een deel heeft zich echt voorbereid op het NK, de andere helft was vooral bezig met het Lagerhuisdebat waaraan we in maart meedoen op het provinciehuis in Den Bosch – overigens is ook daar weer een plek te bemachtigen op de landelijke finale. “Het gaat om leerlingen van alle niveau’s”, zegt Johan. Van vwo tot mavo, iedereen kan leren debatteren. De een bezit heel veel techniek, de ander is inhoudelijk sterk, weer een ander kan met veel humor iemand overtuigen. Uiteindelijk draait het wel om argumentatie. Daar zijn onze leerlingen ondertussen heel erg vertrouwd mee.”

Bevlogen
Naast de activiteiten buiten de stad, zijn er ook binnen Helmond mooie initiatieven. Zo is er de jaarlijkse discussie met studenten van het ROC Ter AA, dat gisteren werd gehouden op de Keizerin Marialaan. Johan: “Verbinding is belangrijk, mooi dat we dit jaarlijkse debat organiseren met hen. Het ging dit keer over onder meer privacy. Maar ook over of je pesten strafbaar kunt maken en of de overheid zou moeten beginnen met het telen van wiet. De bevlogenheid van de leerlingen tijdens het debat, daar geniet ik enorm van. Samen met collega Hicham Talbi hoop ik de komende jaren nog veel spreektalent te begeleiden bij onze debatclub.”

 

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.