Skip to content

Wetenschapsoriëntatie (WON)

Wetenschapsoriëntatie (WON)

Zoeken

Het vwo op het Dr. Knippenbergcollege biedt je de beste voorbereiding voor een universitaire vervolgstudie en/of academische carrière. Als enige WON-school in Helmond bieden wij het vak Wetenschapsoriëntatie (WO).

Het vak WO
Het vak WO leert je vanaf de brugklas tot en met het eindexamen om als een wetenschapper te denken en te werken. We onderzoeken de wereld van het magisch denken van Harry Potter en Alice in Wonderland, we bestuderen filmpjes van bijvoorbeeld Freek Vonk en we brengen je in contact met wetenschappers. We helpen je jezelf te ontwikkelen tot een kritische wereldburger met onderzoekservaring die in staat is op eerstejaars universitair niveau een volledig onderzoek op te zetten, te beoordelen én te presenteren.

Hoe ziet de schoolloopbaan eruit?

Onderbouw

Klas 1
De eerste paar weken van klas 1 leer je na te denken over wie je bent en wat je wilt. Daarna ga je vanuit je eigen interesse en talent een eerste onderzoek doen. Dit kan een onderzoek zijn naar jouw hobby of een onderzoek over een interessant onderwerp zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen.

Ter inspiratie nemen we je mee naar musea en nodigen we sprekers uit. We dagen je uit over zaken na te denken en je ervaart hoe leuk het is iets te ontdekken of uit te vinden. Tijdens de regionale WON-Manifestatie mag je je onderzoek presenteren aan meerdere WON-scholen en maak je kans op een onderzoeksprijs.

Klas 2
In klas 2 leer je wat het is om onderzoek te doen vanuit de richtingen Alfa, Bèta en Gamma. Projectmatig ga je dan vanuit een aantal vakken tegelijk werken aan een onderzoek. Zo doe je onderzoek naar de ‘ideale samenleving’ en ga je op onderzoek uit in de binnenstad van Helmond of ontwerp je met behulp van Mindcraft jouw eigen samenleving.

Klas 3: Profielkeuze
In klas 3 doe je een onderzoek ter voorbereiding op je profielkeuze later in het jaar en als onderdeel van het profielkeuzetraject. Je oriënteert je op je toekomst en je gaat bestuderen hoe jouw studie en carrière er uit zullen gaan zien met het project; ‘Ik en mijn toekomst’. Je sluit klas 3 af met een Junior WON-Certificaat als onderdeel van je digitaal portfolio en onderzoeksdossier. In dit dossier staat precies vermeld wat je aan onderzoekservaring hebt opgedaan en wat je beheerst.

Bovenbouw

Klas 4: Blik op de toekomst
In klas 4 ga je verder de diepte in. Je gaat een aantal modules volgen: Big History, Big Data en Big Writing. Tijdens de modules leer je de verbinding te leggen tussen meerdere vakken en van daaruit onderzoek te doen. Om je onderzoek goed te kunnen beschrijven sluiten we WON af met Big Writing, oftewel academisch schrijven. Eind klas 4 ben je in staat om op eerstejaars universitair niveau onderzoek te doen en er op academisch niveau over te schrijven.

Klas 5: Academische proef
Begin klas 5 start je met je laatste onderzoek: je Academische Proef. Nadat je een aantal hoorcolleges hebt gevolgd zullen studenten en experts van de Radboud Universiteit Nijmegen je gaan helpen bij het formuleren van je hoofdvraag en je deelvragen. Vervolgens ga je via peer review verder vorm geven aan de eerste stappen van je onderzoek. Je sluit klas 5 af met een presentatie van je onderzoek. Een goede Academische Proef zorgt dat je kansrijker bent om toegelaten te worden tot de universiteit.

Klas 6: Eindexamen
Je Academische Proef is je onderzoek op eerstejaars universitair niveau als afsluiting van je vwo-opleiding. Je digitaal portfolio is voltooid en zal je helpen bij het voorbereiden en voeren van de matchingsgesprekken van je gekozen vervolgopleiding. Je hebt je ontwikkeling en groei van klas 1 t/m 5 gevolgd, verwerkt en toegepast.

Onderzoek

Ieder jaar doe je onderzoek waarbij je samenwerkt met je klasgenoten. Je leert informatie zoeken en selecteren over iets waar jij heel nieuwsgierig naar bent en graag meer over wilt weten. Je wordt geïnspireerd door uitstapjes naar universiteiten en je sluit je onderzoek af met een presentatieronde voor een vakjury bestaande uit WON-docenten (intern /extern) en ouders. Het onderzoek dat wint mag weer mee doen aan de Regionale WON-manifestatie (TU/e) en zelfs doorgaan naar de Landelijke WON-manifestatie (Universiteit Tilburg).

Meer informatie
Als WON-school maakt het Dr. Knippenbergcollege onderdeel uit van een landelijk netwerk van middelbare scholen, universiteiten en onderzoeksbureaus dat zich inzet voor pre-wetenschappelijk onderwijs. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze school.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.