Skip to content

Onze jeugdburgemeester aan het woord

Begin december was het wereldnieuws in onze eigen regio: Pauline Ackermans (inmiddels 18) mocht zich jeugdburgemeester van de gemeente Helmond noemen. Pauline zit in vwo 5 van het Dr.-Knippenbergcollege en geniet van haar functie. “Ik heb politiek en maatschappij altijd al heel erg interessant gevonden.”

Het kiezen van de jeugdburgemeester stond op de agenda van de eerste vergadering van de jeugdgemeenteraad. Naast Pauline waren er nog drie kandidaten, die ieder drie minuten kregen om zich te presenteren. “Het leek me een leuke functie. Je leert veel over bijvoorbeeld samenwerken, leidinggeven en pr. Ze vonden mijn speech de beste en ineens was ik jeugdburgemeester. Wat een verrassing! Diezelfde avond mocht ik op de foto met de echte burgemeester en inmiddels hebben we ook al een gesprek gehad. Ik wil ook nog gaan praten met de burgemeester in Maastricht, die uit Helmond komt – en ik trouwens uit Maastricht. Maar de burgemeester van Den Bosch lijkt me ook interessant. Wie weet kunnen ze daar ook beginnen met een jeugdgemeenteraad. En in mijn rol was ik ook jurylid bij het grote verkiezingsdebat op onze school. Wat we leren bij de Debatclub, kwam die avond mooi van pas.”

Jongeren betrekken
Pauline vindt het belangrijk om leeftijdsgenoten te betrekken bij maatschappelijk kwesties en bij de politiek. “Ik wil ervoor zorgen dat anderen zich erin gaan interesseren, want het gaat vaak over dingen die ons allemaal aangaan. Ook als je jong bent. Neem de donorwet van enkele weken geleden. Dat is toch echt iets waar iedereen mee te maken krijgt. En wat gebeurde er nu precies rond minister Halbe Zijlstra? Ik vind het goed om daar veel over mee te krijgen.”

Discussiëren met zes fracties
Het speelruimtebeleid, verkeersveiligheid en de opkomst van jongeren bij de gemeenteraadsverkiezingen: zomaar wat onderwerpen die de revue passeerden bij de jeugdgemeenteraad. Er zijn 35 middelbare scholieren van alle scholen in Helmond en alle jongeren zijn verdeeld over zes fracties. “Ideeën inbrengen, voorbereiden en uitwerken, debatteren: we leren heel veel bij ons werk. De jeugdgemeenteraad maakt jongeren actiever, maatschappelijk betrokken. Ze worden zich bewust van wat er allemaal speelt in de politiek. Ik vind het echt goed dat we hiermee bezig zijn naast de gewone lessen. Dit is goed voor onze ontwikkeling. En niet veel gemeenten doen dit.”

Eerst het vwo-diploma
Er is een kans dat Pauline later ook zelf actief wordt in de politiek. “We zullen wel zien, ik heb verschillende interesses. Ik vind bijvoorbeeld de politicologie in het Midden-Oosten heel fascinerend. Maar als het gaat om mijn vervolgstudie, vind ik rechten en journalistiek ook heel interessant. Maar boven alles moet ik eerst nog maar mijn vwo-diploma gaan halen. Jeugdburgemeester zijn kost best wat tijd, maar mijn opleiding is het meest belangrijk.”

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.