Skip to content

Vier keer in Het Speelhuis: de musical komt er weer aan!

Op 15 juni is het zover: dan is in Het Speelhuis de première van onze musical Jeanne d’ Arc en andere sterke vrouwen. We spelen vier voorstellingen! In gesprek met de makers.

“Het onderwerp van onze voorstelling is al ruim een jaar bij ons bekend”, vertelt regisseur Anneke Schröder. Het is vrijdagmiddag; buiten tikt de thermometer de dertig graden aan maar binnen wordt de komende uren hard gewerkt. “Iedere vrijdag repeteren we tot een uur of tien ’s avonds. Cast, orkest, koor – we werken allemaal samen aan de voorstelling. Belangrijk voor de kwaliteit van de musical, maar ook gewoon erg gezellig. Ieder jaar ontstaat er weer een hele hechte club.”

Sterke vrouwen
Jeanne d’ Arc en andere sterke vrouwen. “Het is geen geschiedenisstuk”, benadrukt Anneke. Tafelgenoten Marc Dekker en Edmond Vincent, als producenten betrokken, knikken. Edmond: “Het is een sketch-achtige voorstelling waarin zestien uiteenlopende vrouwen centraal staan. Allemaal losse verhalen waarbinnen onze spelers kunnen schitteren, zo’n zeventig in getal. Ze hebben allemaal een mooie rol. En daarbij komt dan het orkest, ongeveer vijftien muzikanten.””Het had eigenlijk net zo goed ‘Anne Frank en andere sterke vrouwen’ kunnen heten”, lacht Anneke. “Maar je maakt op een gegeven moment een keuze.”

Vele handen
Wie besluit om mee te doen aan de ‘Knip-musical’, maakt een verstandige keuze. Je leert immers lang niet alleen om goed te spelen of muziek te maken. “Onbewust ontwikkel je heel veel vaardigheden”, weet Marc uit ervaring. “Sociale vaardigheden natuurlijk, maar je werkt ook aan je incasseringsvermogen, waarden en normen presentatietechnieken en je doorzettingsvermogen. Het zijn maar voorbeelden, de lijst is langer. We zien leerlingen groeien op meerdere niveaus: erg mooi om te zien.” Anneke: “En dan is dus de creativiteit die we aanspreken. Meer dan ooit konden leerlingen zelf een bijdrage leveren aan de voorstelling. Ze hebben samen hele scènes uitgedacht, dat heeft veel mooie dingen opgeleverd. Ze hebben zich verdiept in de levens van de vrouwen. Waarom was iemand sterk? Wat betekent dat eigenlijk, sterk zijn? Mag je soms ook zwak zijn – en is dat dan eigenlijk weer sterk? We naderen nu de eindstreep en wat zijn we weer trots op wat hier de afgelopen maanden is neergezet. Het is een Speelhuis-waardige voorstelling geworden.” Ontzettend veel mensen werken achter de schermen aan de productie. Zo worden er decorstukken gemaakt door verschillende medewerkers van de school en zijn er veel oud-leerlingen actief. Anneke: “Neem Astrid Willemse. Ze heeft de leiding over het werkweekend dat we ieder jaar organiseren, maar is ook verantwoordelijk voor de rekwisieten. En met al die verschillende verhalen zijn er dat nogal veel dit jaar. Zo zijn we nu voor de scène van Annie MG Schmidt bezig met 56 pruiken: ongekend veel werk. En dan is ze nog betrokken bij de grime, het programmaboekje… Dankzij krachten als Astrid en al die anderen, kunnen we samen ieder jaar excelleren.”

Vriendschap
Al in de eerste schoolweek kiezen leerlingen ieder jaar of ze meedoen aan de musical. Sommigen doen mee omdat ze er eerder van hebben genoten, voor een ander is het allemaal nieuw en heeft het enthousiaste verhaal van een oudere leerling gezorgd voor de aanmelding. “Soms krijgen we ook tips van docenten”, zegt Marc. “Iemand is een talent in de dop of kan wel een boost gebruiken als het gaat om bijvoorbeeld die sociale vaardigheden. Wij nemen iedereen graag op in de familie. Er ontstaan hier vrienden voor het leven.”

Vanaf 15 juni
Volgend jaar staat de musical in het teken van de bevrijding van Helmond, 75 jaar eerder: de voorstelling Zuidwal staat al in de nieuwste brochure van Het Speelhuis. Een bijzonder stuk, omdat ook oud-leerlingen zich kunnen aanmelden voor de audities. Ze krijgen niet de hoofdrollen, die zijn voor huidige leerlingen. Maar eerst nog even de voorstelling van dit jaar. Jeanne d’ Arc en andere sterke vrouwen. Op 15 juni is de première, voorstelling 2 is op 16 juni en nummers 3 en 4 volgen dan op zondag 17 juni.

Regie: Anneke Schröder
Productie: Marc Dekker, Edmond Vincent
Componist: Edmond Vincent, Steve Vincent
Orkest: Henk van de Weijer
Choreografie: Annelies Vriends
Zangcoach: Tina Brouwers
Kleding: Petra Heikoop
Rekwisieten: Astrid Willems

Info

Delen!

Misschien ook leuk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.