Onderwijstijd
Onderwijstijd
Wet modernisering onderwijstijd
Sinds 1 augustus 2015 is een wettelijke urennorm van kracht: Wet modernisering onderwijstijd. Scholen kunnen zelf kiezen hoe zij hun onderwijsprogramma inrichten, zolang het vastgestelde gemiddeld aantal uur per opleiding wordt gehaald. Het gemiddeld aantal klokuren is 3700/4700/5700 voor respectievelijk vmbo, havo en vwo en 1000 klokuren voor praktijkonderwijs. De onderwijstijd wordt gemeten over de gehele schoolloopbaan in plaats van per leerjaar. Daardoor is er meer flexibiliteit om het onderwijs te organiseren met ruimte voor differentiatie en maatwerk voor leerlingen. Uiteindelijk moeten alle leerlingen de lesuren wel gevolgd hebben. In overleg met de medezeggenschapsraad wordt de onderwijstijd ingevuld.
Urennorm
De scholen gaan uit van een uren-norm van 1000 uur per leerjaar. In het examenjaar is de uren- norm 700 uur. In de lessentabellen, te vinden op de websites van de scholen, is te zien aan welke lessen deze uren worden besteed. Naast reguliere lesweken kennen de scholen twee of drie toetsweken en twee weken waarin veel bijzondere onderwijsactiviteiten, projecten en dergelijke geprogrammeerd worden. Het betreft hier ook vaak vakoverstijgende onderwijsactiviteiten. Deze staan soms ook als vak geprogrammeerd op de lessentabel.
Bij lesuitval wordt in eerste instantie de les opgevangen door een waarnemer. Indien lesuitval langer duurt wordt het protocol lesuitval ingezet. Dan worden afhankelijk van de situatie andere maatregelen genomen:
- Aanpassen van het aantal lesuren en daarmee de inzet van sectiegenoten;
- Het uitbreiden daar waar mogelijk bij sectiegenoten om het regulier onderwijs zo snel mogelijk voort te laten zetten;
- Het zoeken van een (externe) vervanger voor de docent.
Maatschappelijke stage
Binnen het Carolus Borromeus College en het Dr. Knippenbergcollege vormt de maatschappelijke stage een onderdeel van de onderwijstijd. Wij stellen de leerling hierbij centraal. Ze gaan zelf op zoek naar een stageplaats die, volgens bepaalde criteria, een wezenlijke bijdrage gaat leveren bij de maatschappelijke ontwikkeling van de leerling als persoon. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van de twee scholen.
Onderwijs in de eerste twee leerjaren
Hieronder vindt u per deelschool informatie over de eerste twee leerjaren.
Carolus Borromeus College
In de onderbouw krijgen de leerlingen veel verschillende vakken. De lessen duren 40 minuten en voor sommige vakken (bijv. LO en global issues) gelden blokuren (80 minuten). Dit vormt een stevige basis en geeft de leerling de kans zich goed te oriënteren op wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Leerlingen op het vwo hebben de keuze uit het atheneum en het gymnasium. Voor hoogbegaafde leerlingen met een vwo-advies is er de Xg-klas. Naast het basisrooster werkt het Carolus met plustijden. Leerlingen kunnen hierbij kiezen voor vakgerichte plustijden, huiswerkbegeleiding en algemene vaardigheden.
Daarnaast heeft het Carolus een XL-aanbod waarbij leerlingen hun eigen talenten en/of interesses verder kunnen ontwikkelen. Binnen XL-leren gaat het niet om een cijfer of beoordeling, maar om iets doen wat leerlingen leuk vinden, waar ze beter in willen worden en waar ze zichzelf kunnen uitdagen. Voor de één is dat muziek maken, voor de ander debatteren, sporten of lekker praktisch bezig zijn bij techniek of beeldende vorming.
Dr. Knippenbergcollege
Iedere leerling start in de brugklas met een basisrooster dat gevolgd wordt met de eigen klas. Denk hierbij aan Engels, wiskunde en geschiedenis. Daarnaast is er een rooster met flexlessen. Samen met de persoonlijke leercoach vullen de leerlingen hun flexrooster in afhankelijk van hun behoefte aan bijvoorbeeld extra uitleg of verdieping. Daarnaast kan de leerling kiezen voor één van de drie talentgebieden: Sport, Technologie of Vorm & Media.
Leerling met havo en/of vwo advies kunnen kiezen voor Domeinonderwijs: een vernieuwende onderwijsvorm waar thematische en onderzoekende projecten centraal staan. Naast de drie kernvakken: Engels, wiskunde en Nederlands, gaat men aan de slag in ateliers en leerlabs.
Het Dr. Knippenbergcollege is een WON-school. Dat betekent dat het vak wetenschapsoriëntatie wordt aangeboden. In klas 1 laten we onze leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met wetenschap en de academische vaardigheden die we samen in de loop van hun vWo loopbaan verder gaan ontwikkelen. Zo zijn ze goed voorbereid op een universitaire vervolgstudie en/of academische carrière.
Praktijkcollege Helmond
In klas 1 krijgen de leerlingen de ruimte om hun plek te ontdekken binnen het voortgezet onderwijs. Ze krijgen theorie- en praktijklessen en ze leren ontdekken waar hun talenten liggen. In klas 2 krijgen ze de ruimte om te werken aan het verbeteren van hun eigen talenten. Daarnaast gaan ze onderzoeken welke mogelijkheden er zijn na hun tijd op het praktijkcollege. Zo gaan ze op bezoek bij bedrijven om zelf te onderzoeken wat je moet kunnen en kennen om stage te gaan lopen en om later te gaan werken.
Vakcollege Helmond
Het Vakcollege Helmond biedt beroepsgerichte leerwegen op basis en kader niveau. De eerste twee leerjaren zijn de klassen gemengd. Naast de basisvakken (zoals Nederlands, Engels, mens en maatschappij, sport en wiskunde) kiezen leerlingen in de brugklas voor een beroepssector. Ze hebben de keuze uit: Economie & Ondernemen, Techniek of Zorg & Welzijn. In het eerste leerjaar hebben de leerlingen zeven uur per week beroepsgerichte lessen. Dit aantal neemt ieder jaar toe.
Daarnaast biedt het Vakcollege de oriëntatieklas. Leerlingen met een kader/vmbo-t advies ontdekken hier tijdens het eerste leerjaar welke manier van leren het beste bij hen past. Aan het einde van het eerste leerjaar wordt gekozen voor de leerroute kader of mavo.