Skip to content

Loopbaancentrum

Loopbaancentrum

Zoeken

De maatschappij verandert snel en onze leerlingen leren daar hun weg in te vinden. Gelukkig hoef je keuzes niet alleen te maken: daar begeleiden we je bij, in alle leerjaren op de Knip. Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je? Er zijn heel veel mogelijkheden gedurende je carrière. Voor de ondersteuning bij de stappen die je zet, hebben we de loopbaancoaches van het Loopbaancentrum.

Op zoek naar jou
Vast staat dat je niet langer meer kiest voor een beroep. Je zoekt naar je eigen talenten, kwaliteiten en interesses. Van daaruit ontstaat een zelfbeeld dat aansluit bij mogelijke toekomstige opleidingen. Alle ervaringen, inzichten en ontdekkingen die worden opgedaan, verzamelen we in een loopbaandossier.

Ontdekken wat past
Samen met je ouders, onze docenten én de loopbaancoaches ga je ontdekken wat het beste bij je past. Je ouders zijn daarbij erg belangrijk: zij kennen je het beste. Wij helpen onder meer door loopbaangesprekken te voeren tijdens je carrière op de Knip. Daarnaast kom je in contact met bedrijven en vervolgopleidingen van het mbo, het hbo of de universiteit. Op school zijn loopbaanactiviteiten zoals informatieavonden en  workshops, maar we bezoeken ook ondernemingen in
de regio.

Onze loopbaancoaches zijn mevrouw M. Hendrickx (havo en vwo) en mevrouw S. Janssen (mavo). Ze zijn te bereiken via loopbaancentrum@drknippenbergcollege.nl.

Naast de mentor en loopbaancoaches zijn ook de vakdocenten ontzettend belangrijk bij het leren kiezen. De vakdocenten geven in de lessen aan waarvoor het vak belangrijk is, welke beroepen komen er naar voren enzovoort. De leerling kan er veel ideeën opdoen. 

Vakkenpakket / profielkeuzes, data en downloads

Hieronder kun je alle informatie vinden over vakkenpakketten en profielkeuzes van onze opleidingen mavo, havo en vwo. Scroll nog verder naar beneden voor onder meer belangrijke data en diverse downloads.

Mavo

Gedurende alle leerjaren ga je keuzes maken. Steeds meer ga je richting geven aan jouw loopbaan. Deze keuzes zorgen uiteindelijk voor een vakken- en profielkeuze waarmee jij al richting geeft aan jouw loopbaan.

In het eerste leerjaar maak je kennis met de drie talentgebieden. Aan het einde van leerjaar 1 ga je een keuze maken welke het beste bij jou past. Vervolgens gaat de keuze weer een stap verder. Aan het einde van leerjaar 2 ga jij een keuze maken voor twee profielen. De profielen waar je uit kunt kiezen zijn Zorg en Welzijn, Techniek, Economie en Groen.

Je gaat met de twee gekozen profielen kennismaken in leerjaar 3. Je volgt het eerste half jaar een profiel en in het tweede half jaar een ander profiel. Zo ga je steeds meer ervaren wat bij jou past. Naast het kiezen van de profielen, mag je ook richting geven door twee vakken te kiezen. Welke vakken dit zijn, vind je hieronder bij de belangrijke downloads. Nadat je kennis hebt gemaakt met deze profielen, ga je eind leerjaar 3 een definitieve keuze maken voor het profiel voor leerjaar 4. Ook hier zijn weer vakken aan gebonden. Welke vakken dit zijn, vind je weer in het overzicht bij de belangrijke downloads.

6 of 7 vakken eindexamen?
Zoals je kunt zien bij het vakkenkeuze overzicht van de mavo, mag je in 6 of 7 vakken examen doen. Deze keuze is aan jou. Belangrijk is om te weten dat je voor een overstap naar de havo 7 vakken nodig hebt. Kijk wat voor jou belangrijk is.

Havo en vwo

In leerjaar 3 van havo en vwo ga je een profiel kiezen. Om uiteindelijk een juiste profiel- en vakkenkeuze te maken vinden we het belangrijk om je hier zo goed mogelijk in te begeleiden. Daarom is het belangrijk dat je in leerjaar 3 het volgende over jezelf komt te weten:

  • Wie ben ik?
  • Wat vind ik leuk?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Wat kan ik?

Een profiel kiezen hoef je niet alleen te doen: dit doen we samen! Jouw mentor, ouder(s)  en de loopbaancoach helpen je hierbij. Informatie over profielen en het kiezen van een vervolgopleiding, vind je op de website www.studiekeuze123.nl.

Er zijn vier profielen: Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Techniek (N&T) en Natuur en Gezondheid (N&G).

Bij de downloads hieronder, tref je een overzicht aan met betrekking tot de profielkeuze voor havo en vwo.

Belangrijke data

Alle definitieve profiel- en vakkenkeuzes worden gemaakt vóór eind maart. Kijk tegen die tijd nog eens op deze pagina.

Downloads

Informatie richting vervolgopleiding

Voor belangrijke informatie over de mbo-opleidingen, kun je kijken op de website kiesmbo.nl. Hierop vind je de data waarop de open dagen plaatsvinden en vind je alle mbo-sectoren en daaraan gekoppelde mbo-opleidingen.

Numerus Fixus: opleidingen met beperkt aantal plaatsen
Mavo: kijk op de website van desbetreffende mbo-instelling.
Havo en vwo: kijk op https://www.studiekeuze123.nl/selectie/welke-opleidingen-hebben-een-numerus-fixus

Deadlines aanmelden vervolgopleiding:
Havo- en vwo-studies met numerus fixus: aanmelden vóór 15 januari 2023.
Alle overige opleidingen na havo en vwo, aanmelden voor 15 januari 2023.
Voor alle mbo-opleidingen geldt aanmelden vóór 1 april 2023.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.