Skip to content

Schooltypen kort

Schooltypen kort

Zoeken

Een school van kansen

We bieden vijf brugklasvormen aan; je start in de klas die aansluit bij jouw basisschooladvies. Uiteindelijk haal je je diploma op de mavo, havo of het vWo.

mavo
Stapje voor stapje leer je steeds zelfstandiger te werken. In de lessen koppelen we de theorie vaak aan de praktijk. Wie ergens vastloopt of ergens moeite mee heeft, krijgt altijd hulp. Structuur, begeleiding, een duw in de goede richting: wij helpen je verder. 

Heb je een kader/vmbo-t advies en twijfel je tussen een meer theoretische of meer praktische leerroute? Dan raden we je aan te kiezen voor de oriëntatieklas op het Vakcollege Helmond. In deze klas ontdek je het eerste leerjaar welke manier van leren het beste bij je past. Naast theorievakken als Nederlands, Engels en wiskunde maak je ook kennis met diverse praktijkvakken binnen de sectoren Economie & Ondernemen, Techniek en Zorg & Welzijn. Voor de theoretische vakken geldt dat zij op mavoniveau worden gegeven en getoetst.De oriëntatieklas bestaat uit maximaal 20 leerlingen. De mentor verzorgt meerdere lessen aan de klas zodat hij/zij jou goed leert kennen. Op deze manier kan aan het einde van het schooljaar gekeken worden welke leerroute het beste bij jou past. Kies je voor kader dan vervolg je je opleiding op het Vakcollege Helmond. Past mavo beter bij jou dan kun je kiezen voor onze school of één van de andere scholen die mavo aanbiedt. Belangrijk om te weten is dat je zowel met een kader als met een mavodiploma door kunt stromen naar een mbo-opleiding (niveau 4). Ook is het mogelijk om op het Vakcollege één of meerdere vakken op mavoniveau te doen. 

Omdat er wezenlijke verschillen bestaan tussen een kader- en een mavo-opleiding raden wij je bij een kader/vmbo-t advies aan niet te starten in onze mavo-brugklas. Redenen hiervoor zijn dat het tempo op de theoretische leerweg hoger ligt en dat het lesrooster uit voornamelijk theoretische vakken bestaat. Juist om deze redenen is Scholengroep Helmond jaren geleden gestart met de oriëntatieklas, om jou als leerling de tijd te geven te ontdekken welke leerweg het beste aansluit op jouw manier van leren. Zodat jij successen behaalt en met plezier leert. Heb je een kader/vmbo-t advies en denk je toch dat de theoretische leerroute het beste bij jou past dan kun je contact opnemen met onze brugklascoördinator, mevrouw Fréderique Gerritsen.

havo
Op de brede havo kom je met een mavo/havo advies of een havo advies. De havo onderscheidt zich door steeds meer keuzemogelijkheden. Naast onze reguliere vakken, waaronder Spaans, geven we je steeds meer de ruimte om zelf te kiezen voor vakken die aansluiten bij jouw talenten en ambities. En er is de Keuzecarrousel, waarbij je enkele weken lang wordt uitgedaagd met een praktijkgericht project dat diverse vakken raakt. Ben je gemotiveerd en durf je te kiezen? Dan past de havo bij jou!

kansklas vWo
Met een havo/vwo advies kun je je aanmelden voor de kansklas vWo. Tijdens het schooljaar wordt duidelijk welke richting het beste bij je past, vWo of havo. In jaar 2 stroom je in binnen een van die opleidingen.

vWo
Op het vWo (met nadruk op de W van wetenschappelijk) dagen we je uit om door te denken, van de eerste schooldag tot je examen in het zesde jaar. We onderscheiden ons door een grote aandacht voor onderzoeksvaardigheden. We zijn de enige school in Helmond die is aangesloten bij Wetenschapsoriëntatie Nederland. Onze vWo-opleiding schept de beste voorwaarden voor een universitaire vervolgstudie!

domeinonderwijs
Een andere vorm van leren, met veel projecten in leerlabs en ateliers. Over de vijfde brugklasvorm lees je alles op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.