Op onze havo vinden we het goed kunnen maken van keuzes ontzettend belangrijk. Met de Keuzecarrousel bieden we maatwerk: wat is jouw talent en hoe kun je dat talent optimaal inzetten? In de tweede en de derde klas ga je aan de slag met uitdagende, praktijkgerichte projecten. Je kiest zelf welke uitdagingen je aan wilt gaan. Door te kiezen ervaar je wat je goed ligt; een uitstekende voorbereiding op je profielkeuze voorafgaand aan havo 4.
Breder perspectief
De Keuzecarrousel zet vakken in een breder perspectief. Welke beroepsperspectieven zijn er? Wat leveren de verschillende schoolvakken mij op? Waar staat het vak in de huidige maatschappij? Elke module wordt begeleid en afgesloten met schriftelijke reflectieopdrachten.
Verdiepen, verbreden en verbeteren
In de tweede klas gaat het nog om modules binnen een bepaald vak. De keuze is divers, met als enige voorwaarde dat leerlingen zowel een alfa, bèta als gamma-project ervaren. Een leerjaar verder gaat het om vakoverstijgende projecten: opnieuw iedere week twee lesuren, en dat drie periodes van acht weken gedurende het schooljaar. Leren door de praktijk, dat is wat havo-scholieren typeert. De Keuzecarrousel sluit daar nauw op aan. En de activiteiten binnen de projecten zijn aansprekend: van gastsprekers op school tot excursies dichtbij en wat verder weg. We zoeken voortdurend naar verbindingen met de wereld buiten onze school.
Voorbeelden
Je hebt op onze havo wat te kiezen! Wat voorbeeldprojecten:
- Push the limits: een project waarbij tijdens de gymles wordt berekend hoe je komt tot de beste resultaten: een combinatie van gym en natuurkunde.
- Isotone sportdrank: sport en scheikunde gingen hier hand in hand.
- Duitstalige strips maken met striptekenaar Jan Vriends van Tina: zie afbeelding. Wat een creativiteit!
- Daar zat een luchtje aan: aardrijkskunde en natuurkunde ontmoeten elkaar bij de rioolwaterzuivering.
- Spaanse gastronomie: een combinatie van verzorging, economie en Spaans.
- Vloggen en bloggen. Nederlands meets Vorm&Media.
- Utopia: Wat zou je doen op het moment dat je een nieuw land uit de grond mag stampen? Kies een rechtssysteem, bepaal hoe de economie in elkaar zit, waar komt de haven? Geschiedenis, maatschappijleer, aardrijkskunde, economie en levensbeschouwing komen bij elkaar.
- Kraak de code. Met natuurkunde en wiskunde maken we een escape room.
- Businessplan nieuwe stadion Helmond Sport: we maken gebruik van economie en sport.
- Rock that song: met muziek en taal ga je een songtekst maken.