Skip to content

Profieloriëntatie

Profieloriëntatie

Zoeken

Op de mavo kennen we het aparte vak Profieloriëntatie. Je denkt hier na over je toekomst: wie ben je, wat kun je en wat wil je? Welke keuzes zijn er allemaal? Hoe kun je het best samenwerken?

Jij staat centraal
Loopbaanbegeleiding vinden we belangrijk op onze school. Het gaat niet alleen om het behalen van je diploma: persoonsvorming is minstens zo belangrijk. Bij Profieloriëntatie doe je levensechte opdrachten in groepsverband: de praktijk staat centraal. Er zijn gastlessen, excursies: alles om jou inzicht te bieden in wie jij bent, waar jouw interesses en talenten liggen en wat je ermee zou kunnen doen na jouw tijd op het Dr. Knippenbergcollege.

Meerjaars programma
Profieloriëntatie bieden we in leerjaar 2 t/m 4. In het tweede leerjaar krijgen leerlingen drie opdrachten waarbinnen de vier mavo-profielen aan bod komen: zorg & welzijn, groen, economie en techniek. Het zijn opdrachten met echte opdrachtgevers, uitgevoerd op school of bij een organisatie. Altijd via het vaste traject: oriëntatie, plan van aanpak, uitvoering, presentatie, evaluatie en reflectie. Dat presenteren moet je heel breed zien: dat kan ook een expositie zijn, of een competitie, of een race. De beoordeling krijgen leerlingen van docenten én van de externe opdrachtgever. Hoe de wereld eruitziet na je schoolloopbaan? Dat ontdek je dus al bij Profieloriëntatie! Wat boeit jou het meest?

Na leerjaar 2 kies je de twee profielen die je het meest interesseren. Vakdocenten geven je dan in de derde klas meer verdieping. Steeds meer kom je erachter wat het best bij jou past. Uiteindelijk heb je aan het eind van dat jaar één profiel gekozen waarbinnen je in je examenjaar een profielwerkstuk maakt: de eindconclusie van je jaren Profieloriëntatie. Je hebt een studie of beroep uitgediept, hebt meegelopen in een andere wereld, hebt mensen geïnterviewd. En je hebt met je klasgenoten een beroepenmarkt georganiseerd voor het derde leerjaar, waarvoor ook ouders uitgenodigd worden. Een compleet, uitdagend programma! Met antwoorden op die drie vragen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?

Ga je gang
Spring maar in het diepe: meer dan bij andere vakken word je bij Profieloriëntatie vrijgelaten. Het op onze school ontwikkeld concept daagt je uit: je ontwikkelt je en geeft je een goed beeld van het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.